Стани дел од синдикатот и направи
значајна промена.

АКО НЕ ИЗЛЕЗЕШ НА ПРОТЕСТ СЕГА, КОГА, ССМ ИЗЛЕГУВА, ПРИКЛУЧИ НИ СЕ !

АКО НЕ ИЗЛЕЗЕШ НА ПРОТЕСТ СЕГА, КОГА, ССМ ИЗЛЕГУВА, ПРИКЛУЧИ НИ СЕ !

Вредноста на минималната сидикална кошница е во постојан пораст од почетокот на годината, поконкретно во месец март 2024 година, каде што зголемувањето е најизразено кај делот со храната и пијалоците, што е резултат дека трговците не го послушаа апелот на ССМ и неосновано само во интерес на зголемување на својот профит енормно ги зголемија цените на прехрамбените производи што резултира со нефер практики на трговците, и доведува до осиромашување на работниците и граѓаните, а по прекинување на мерката на замрзнати цени.

Вредноста на синдикалната минимална кошница за месец март 2024 година изнесува 58 998,00 денари, споредена со вредноста на Синдикалната минимална кошница за месец февруари 2024 година која изнесува 57 476,00 денари е зголемена за 1 522,00 денари.

Најголемо зголемување има во делот кај храната и пијалоците кои за месец март изнесуваат 22.681,00 денари, споредено со месец февруари (21 219,00 денари) зголемени се за 1 462,00 денари, додека од декември 2023 година до март 2024 година трошоците само за храна и пијалоци се зголемени за 1 951,00 односно за 9,41% .

Растот на цените придонесува да се изгуби куповната моќ на рабтниците и граѓаните. Затоа, со новото зголемување на минимална плата од март 2024 година која според пресметките ќе изнесува околу 22.567,00 денари нема да има позитивен ефект врз стандардот на граѓаните.

Со изнајмен стан од 60 квадрати за месец март, Синдикалната минимална кошница изнесува 74.373,00 денари.

ССМ предлагаше продолжување на мерката за ограничување на цените во насока на заштита на животниот стандарт на работниците и граѓаните особено поради тоа што знавме дека алчноста и профитот на газдите ќе бидат причина за неосновано зголемување на цените на штета на работниците и граѓаните, а тоа е нешто што не смее да се дозволи.

Работниците и граѓаните ги повикуваме незадоволството да го изразат заедно со ССМ на протест и да ни се приклучат, затоа што моментот кога треба да бидат гласни е сега.

Ги повикуваме работниците и граѓаните да не планираат да заминат на туристички аранжмани за 1 мај, туку да планираат да дојдат на протести, заедно со ССМ.

Дизајнот на веб-страницата е поддржан од Унапредување на социјалниот дијалог
Проектот го финансира Европската Унија, а го спроведува Меѓународната организација на трудот.

Сојуз на Синдикатите на Македонија © 2024 | Сите права се задржани.