bilten
nacionalna programa za pristojna rabota
ИЗВЕШТАЈ ОД МОТ ЗА ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ ВО ВРАБОТУВАЊЕТО
Проекти и кампањи

ПРВИ МАЈ

plakata maj 2014

plakata maj 2013


plakata maj 2012


plakata maj 2011


plakata maj 2010

Прирачник за синдикати


ITUC
WIM

ПРАВОТО НА РЕГРЕС ЗА ГОДИШЕН ОДМОР ОСТАНУВА - ПРОДОЛЖЕН ОКД ЗА ПРИВАТЕН СЕКТОР ОД ОБЛАСТА НА СТОПАНСТВО ЗА УШТЕ 2 ГОДИНИ

thumb 13-07-2015 img113.7.2015
Сојузот на синдикатите на Македонија и Организацијата на работодавачи на Македонија по повеќе средби, на ден 13.7.2015 година го потпишаа текстот на Спогодбата за именување и дополнување на Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството.

Слика 1. Претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски и претседателот на ОРМ, Ангел Димитров на преговорите

Повеќе...

ПОСЕТА НА МИСИЈАТА НА МЕЃУНАРОДНИОТ МОНЕТАРЕН ФОНД

thumb 01-07-2015-img11.7.2015
Денес во просториите на Сојузот на синдикатите на Македонија, претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски одржа работен состанок со претставници на мисијата на Меѓународниот Монетарен Фонд,...

Слика 1. Состанок со тимот на ММФ, предводен од шефот на мисијата Јасемин Рахман

Повеќе...

ПРОДОЛЖУВААТ РАЗГОВОРИТЕ ОКОЛУ ИЗМЕНИТЕ И ДОПОЛНУВАЊА НА ОКД ЗА ПРИВАТНИОТ СЕКТОР ОД ОБЛАСТА НА СТОПАНСТВОТО

thumb 24-06-2015-img124.6.2015
На ден 24.6.2015 годна работните тимови во својство на преговарачи од Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) во состав од претседателите на грански синдикати од приватен сектор и овластените преговарачи од страна на Организацијата на работодавачи на Македонија (ОРМ), ги продолжија преговорите околу измените и дополнувањата на Општиот колективен договор за приватен сектор од областа на стопанството.

Слика 1. Работни тимови од ССМ и ОРМ, предводени од претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски и претседателот на ОРМ, Ангел Димитров

Повеќе...

СГИП И ССМ ИМ ГО ЧЕСТИТААТ 20-ТИ ЈУНИ, ДЕНОТ НА ГРАДЕЖНИТЕ РАБОТНИЦИ, НА СИТЕ РАБОТНИЦИ ОД ГРАДЕЖНИОТ СЕКТОР И ИНДУСТРИЈАТА ЗА ГРАДЕЖНИ МАТЕРИЈАЛИ

thumb 19-06-2015-img119.6.2015
По повод 20-ти Јуни, Денот на градежните работници, секоја година се одржува свечена седница на Советот на СГИП. Исто така, традиционално се одржа и средба со пензионерите, поранешните активисти на СГИП, членови кои дале голем придонес во развојот на синдикалното движење во изминатите години Република Македонија.

Положување цвеќе пред спомен одбележјето кај Градска болница, Скопје

Повеќе...

ПРОДОЛЖУВААТ РАЗГОВОРИТЕ ОКОЛУ ИЗМЕНИТЕ И ДОПОЛНУВАЊА НА ОКД ЗА ПРИВАТНИОТ СЕКТОР ОД ОБЛАСТА НА СТОПАНСТВОТО

thumb 15-06-2015-img115.6.2015
Денес во просториите на Сојузот на синдикатите на Македонија продолжија разговорите помеѓу Сојузот на синдикатите на Македонија и Организацијата на работодавачи на РМ по однос на измените и дополнувањата на Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството, вклучително и за регресот за годишен одмор.

Слика 1. Претставници од ССМ и ОРМ, предводени од претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски и претседателот на ОРМ, Ангел Димитров на денешните преговори

Повеќе...

РАБОТНА ПОСЕТА ВО СВ. НИКОЛЕ

thumb 09-06-2015-img19.6.2015
Претседателот на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ), д-р Живко Митревски и секретарот на ССМ, Анѓелко Анѓелковски, на 9.6.2015 година остварија работна посета во синдикалната канцеларија во Св. Николе...

Слика 1. Претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски, секретарот на ССМ, Анѓелко Анѓелковски и координаторот на канцеларијата/секретар на синдикалната канцеларија во Св. Николе, Јанка Јованова

Повеќе...

ПРЕГОВОРИ СО ОРМ ЗА ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА ОКД ЗА ПРИВАТЕН СЕКТОР

thumb 08-06-2015-img18.6.2015
На 8.6.2015 година Сојузот на синдикатите на Македонија и Организацијата на работодавачи на Македонија ги отпочнаа разговорите за измени и дополнување на Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството во делот на утврдување модалитетите, начинот и висината за исплата на регрес за годишен одмор

Слика 1. Претставници на ССМ на денешните разговори со ОРМ, предводени од претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски

Повеќе...

РАБОТНА СРЕДБА СО АМБАСАДОРОТ НА ЦРНА ГОРА ВО РМ

thumb 08-06-2015-img28.6.2015
Денес во просториите на Сојузот на синдикатите на Македонија, претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски оствари работна средба со амбасадорот на Република Црна Гора, Предраг Митровиќ. На средбата присуствуваше и претседателот на Организацијата на работодавачи на Македонија, Ангел Димитров.

Слика 1. Претседателот на ССМ, д-р Живко Митревски, амбасадорот на Црна Гора, Предраг Митровиќ и претседателот на ОРМ, Ангел Димитров

Повеќе...

XIX Конгрес на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) 21 мај 2015 Охрид, Македонија

thumb 21-05-2015-19ti-kongres-ssm28.5.2015
На 21 мај 2015 година во хотел Инекс Парк Горица, Охрид се одржа XIX Конгрес на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ). На Конгресот присуствуваа 98 делегати од 17 гранкови синдикати, здружени во ССМ, голем број гости, соработници и социјални партнери од земјата регионот и Европската конфедерација на синдикати (ЕКС).

Повеќе...

ОСТВАРЕНА СРЕДБА СО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СОЈУЗОТ НА СИНДИКАТИТЕ НА АЛБАНИЈА

thumb 15-05-2015-img115.5.2015
Во рамките на посета која се реализира во Сојуз на здружението на пензионери на Р. Македонија, претседател Драги Аргировски и претседателот Кол Николај Сојузот на синдикати на Албанија (KSSH) беше остварена и работна средба со претседател на Сојузот на синдикатите на Македонија, д-р Живко Митревски.

Слика 1. Работна средба на претседателот на ССМ д-р Живко Митревски со претседателот на Сојузот на синдикатите на Албанија (KSSH), Кол Николај и претседателот  на Здружението на пензионери на Македонија, Драги Аргировски

Повеќе...

ПРЕС- КОНФЕРЕНЦИЈА НА МАКЕДОНСКИОТ ПОЛИЦИСКИ СИНДИКАТ (МПС)

thumb 06-05-2015-img16.5.2015
Денес во просториите на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ), Македонскиот полициски синдикат (МПС), одржа прес- конференција по повод настаните одржани пред Владата на РМ на 5.5.2015 година, каде беа повредени многу припадници на Министерството за внатрешни работи, членови на Македонскиот полициски синдикат (МПС).

Слика 1: Претседателот на МПС, Тихомир Климоски со членови на претседателството на синдикатот на МПС на прес- конференцијата

Повеќе...

ОДБЕЛЕЖАН МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ТРУДОТ, 1-ВИ МАЈ

thumb 01-05-2015-img11.5.2015
Денес Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) заедно со Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија (КСС) го одбележаа Меѓународниот ден на трудот, 1-ви Мај.

 

Слика 1. Денешниот марш на солидарноста

Повеќе...

ТРКАЛЕЗНА МАСА - ДАНОЧНА ПОЛИТИКА, НЕФОРМАЛНА ЕКОНОМИЈА И КОРУПЦИЈА ВО ЗЕМЈИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН

thumb 30-04-2015-img130.4.2015
Денес, во х. „Арка“ во Скопје, се одржа Тркалезна маса што заеднички ја организираа Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ), Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС) и Унијата на независни и автономни синдикати на Македонија (УНАСМ)...

Слика1: Претседателот на ССМ, д-р Митревски на настанот

Повеќе...

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ТРУДОТ - 1ви МАЈ

ssm 1maj 2015Сојузот на синдикатите на Македонија согласно своите програмски определби и оваа година традиционално ќе го одбележи  Меѓународниот ден на трудот, 1-ви Мај. Согласно Одлуката на Советот на ССМ донесена на 16тата седница на Советот на ССМ одржана на 21.04.2015 година во врска со одбележувањето  на Меѓународниот ден на трудот, 1ви Мај, Сојузот на синдикатите на Македонија на 01.05.2015 година ќе го одбележи Меѓународниот ден на трудот, 1-ви Мај со реализација на  МАРШ НА СОЛИДАРНОСТА кој ќе започне со собирање на платото пред зградата на ССМ во Скопје до 12 часот.

Повеќе...

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА БЕЗБЕДНОСТ И ЗДРАВЈЕ ПРИ РАБОТА

28-04-2015-img1

28.4.2015
Денес 28.4.2015 година, Секцијата на млади од Сојузот на синдикатите на Македонија (СМССМ), присуствуваше на свеченото одбележување на Светскиот ден за заштита при работа 28ми април, кој беше организиран од страна на Македонското здружение за заштита при работа (МЗЗПР), во Даут- пашиниот амам во Старата скопска чаршија.

Повеќе...

Лист 2 од 58